Опасно море: Идва мъртвото вълнение!
Секция: Туризъм
14 Август 2018 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасно море: Идва мъртвото вълнение!

/КРОСС/ Осем души се удавиха през последните дни, заради големите вълни по Черноморието ни. Очаква се водата да се успокои, но това ще е само привидно. Всъщност след ветровото вълнение морето започва да връща водата под повърхността. Идва времето на мъртвото вълнение.

Това е природен феномен като приливите и отливите в океаните. То няма как да бъде избегнато. Обикновено мъртвото вълнение следва след голяма вълна от поне 2-3 бала и няколко дни върви от брега навътре, защото вятърът докарва нещо като прилив дори в Черно море, пише "24 часа".

Обратното успокояване на водата и нормализирането на нивото й изискват обратни течения.

Според учените от Института по океанология във Варна мъртвото вълнение се дължи и на вятъра. Понякога мъртвите вълни са кратки, но друг път те обхващат целия бряг. Мъртвото вълнение се познава освен по вихрите от пясък във водата и по безброя от плуващи навсякъде и във всички посоки водорасли. След силна буря дължината на вълната е голяма и може да стигне до 700 метра.

След силния източен вятър по нашите брегове морето изравя дупки в самия бряг и прави песъчливи островчета край него. Връщането на водата обратно, което става под повърхността, е причината за опасни течения между дупките по брега и тези островчета.

На плажа често виждаме хора на 20-30 метра навътре, на които водата им е до колене. На втория ден обаче при мъртвото вълнение може да попаднем, без да подозираме, на двуметрова яма и да потънем в нея.

"През август са най-много дните със забранителни черни ( сега червени) флагове. Спасителите веднага са наясно с мъртвото вълнение. Тогава имаме най-много работа, защото хората виждат уж спокойно море, а влязат ли вътре, става опасно" казва прочулия се със строгостта си спасител от Варна Азер Азата. Той стана известен след като забрани на деца да ходят до шамандурата, а баща им се ядоса и го удари.

Според директора на БЧК във Варна Милена Сиракова това лято има бум на неразрешените влизания в морето. "Два пъти ставам свидетел - на плажа в "Аспарухово" и на Камчия, как хора бягат от охраняваната от спасители зона, за да влязат в морето.  Наблюдавам как хора отиват в необезопасената зона и пускат децата си сред вълните с опасните гумени дюшеци и играчки. Отговорността на нашите спасители е само в охраняемата зона, макар че ходят да помагат и извън нея, ако има нужда.

Щом един плаж е обозначен като неохраняем, няма кой да помогне на човека, който на своя глава е влязъл в морето", заяви още Сиракова.

Трябва да се прави разлика между ветрова вълна и мъртво вълнение. При ветровата вълна се вижда всичко. При мъртвото вълнение може нищо да не се забележи. След ветрова вълна, както бе в последните дни, трябва време да се успокои водата. Да се внимава за водни течения, които не се виждат. Понякога те идват от брега навътре в морето като река. Ако човек е попаднал в такова течение, не трябва да се бори с него и да плува към брега. По-добре е да се опита да плува успоредно с брега и да излезе косо от течението. Трябва да се внимава и за дънни ями.