Русия и Турция търсят решения за Сирия в Анкара
Секция: Русия
14 Август 2018 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Турция търсят решения за Сирия в Анкара

/КРОСС/ Сирийската криза и енергетиката ще са основни теми за външните министри на Русия и Турция, Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, по-късно днес, съобщава "Газета.ру".

Въпросът за Сирия е особено деликатен - срещата на двамата първи дипломати ще е седмици преди планирания форум на върха през септември между лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция.

Освен това редица издания пишат в последните седмици, че Турция, ангажирана в Северна Сирия и (чрез подкрепяни от нея бунтовници) в битката за Идлиб срещу поддържания от Русия и Иран режим на президента Башар ал Асад, търси нов формат на преговори за сирийската криза. Страната на теория е "гарант" заедно с Русия и Иран за примирието в няколко зони на Сирия съгласно формата от Астана.

Миналата седмица говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова каза, че по време на посещението си в Анкара (вчера и днес) Лавров ще се срещне с Чавушоглу във "формат за преговори".
По време на срещата Лавров ще участва в съещание на посланиците и представителите на Турция в международни организации.

Според руското издание "Газета.ру" е възможно двамата да обсъдят и опростяване на визовия режим между страните. Русия въведе визи след свалянето на руски Су-24 от турските въоръжени сили.