''Една история- една победа'' - стартира международното автошествие Русия- България
Секция: КУЛТУРА
14 Август 2018 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
''Една история- една победа'' - стартира международното автошествие Русия- България

/КРОСС/ На 16 август от Москва ще стартира много важно и значимо събитие- международно автошествие под наслов ''Една история- една победа'', посветено на 140-та годишнина от освобождението на България от османско иго в Руско-турската освободителна война, съобщава News Front.

Международната акция ще стартира от Москва пред паметника на героите паднали в боевете за Плевен, и ще събере представители на обществени организации от България и Русия.

След тържественото начало, участниците в международното шествие ще тръгнат по маршрут включващ 20 градове на България, за да посетят паметници на руската слава, където ще проведат възпоменателни акции и ще възложат заедно венци и цветя.

През 1876-1877 народите на България  и Русия обединяват усилията си в името на победата в освободителната борба на балканските държави за независимост и свобода, създавайки антитурска коалиция. И с цената на много българска и руска кръв- победата става факт.

Паметта, която пазим за този героичен момент, отдаването на почит пред смъртта на всички онези, които са дали живота си за да имаме днес България, свързва завинаги с любов и отговорност съдбите на България и Русия. И никой, никога не е в състояние да прекъсне тези многовековни духовни и кръвни връзки между народите ни.

През последните десетилетия Западът започна активна пропаганда срещу нашите братски отношения. Започнаха масирани опити за подмяна на историческата правда и изкривяване на историята. Но!

Номерът няма да мине!
В различни държави, включително и у нас в периода от 2011-2017 бяха пресечени и осуетени няколко опита за оскверняване на паметниците на руските войни. Провокациите не стихваха.

Въпреки всичко, признателния български народ, след всеки набез, трепетно почиства и осветява паметниците, на които се посяга по инструкция, за да влезе скандална информация в медиите.

Като своя задача, организаторите на автошествието- Федерацията по Автотуризъм на Московска област и Българската Организация по Авто и мото-туризъм, виждат укрепянето и развиването на исторически дружеските връзки между братските народи на България и Русия, сражавали се рамо до рамо в руско-турско освободителната война 1876-877, грижливото опазване на историческата памет и недопускане актове на вандализъм по отношение на обектите, които са част от общото ни историческо минало, пресичане на опитите за фалшифициране на историята и внасяне на разединение между народите на България и Русия.

Паметните мероприятия ще преминат в дните от 22 до 27 август в градовете  Видин – Враца – Плевен — Варна – Бургас – Стара Загора – Шипка – Пловдив — София и други.

На 28 август в 12:00 в Руския културно-информационен център в София с подкрепата на Россотрудничество ще се проведе прес-конференция, на която представители на обществени организации ще подпишат меморандум за дружба и сътрудничество между България и Русия.