Деца на България днес: Бият ги вкъщи, психират ги в училище...
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2018 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деца на България днес: Бият ги вкъщи, психират ги в училище...

/КРОСС/ 7 от всеки 10 деца в България стават жертва на насилие в семейството. Основната причина за строгото поведение най-често са оценките в училище. Данните от проучването на Синдиката на българските учители и Института по криминология показват висок процент на упражнена агресия към децата, но и към техните учители.

"Насилието, издевателството и агресията са изключително разпространени в обществото ни. Досега не е намерен лек за това, факторите са многопосочни. Това ни накара заедно с Института по криминология да направим изследвания през 1999, 2001 и 2007 г. В момента подготвяме следващото изследване, което ще представим на 5 октомври", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи стряскаща статистика, че 75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия в семейството.

"Едни родители, които нямаха добър модел на родителство, сега са родители и повтарят този въпроизводствен модел", посочи тя.

Такева подчерта важността на взаимовръзката между родителите и учителите, позовавайки се на анкета, която показва, че около 28% са безотговорните родители, които даже не пускат децата си на училище.

"Да си родител е най-сложното нещо в днешния свят. Средата е много променена. Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях. Децата на 21 век разпознават някои типове поведение спрямо тях като насилие. Те са най-чувствителни към вербалното насилие", обясни психологът Христо Монов.

Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие, отбеляза той.

Христо Монов бе категоричен, че българското училище е обществената институция, която не е позволила пълния разпад на обществото ни по време на Прехода.

"Всичко това го изнесе на гърба си българският учител. Нека не разчитаме само на него. Голяма част от състава е в предпенсионна възраст. Първите ни будители са били българските учители, нека им върнем този статут", призова психологът.