След ужаса в Генуа: 211 български моста са за ремонт
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2018 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След ужаса в Генуа: 211 български моста са за ремонт

/КРОСС/ Министерствата на транспорта и на благоустройството трябва в близките дни да предложат вариант, при който да се започне едновременен ремонт на голяма част от пътната и транспортна инфраструктура у нас. Това разпорежда премиерът Бойко Борисов на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски на днешното правителствено заседание, става ясно от разпространената стенограма.

Коментарите в Министерския съвет идват на фона на падналия вчера виадукт в Генуа, който отне живота на десетки хора.

„Откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по „Тракия“ и по „Витиня“ те са по план. Искам да ми подготвиш решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове”, казва премиерът на строителния си министър.

Нанков отбелязва, че 211 моста у нас се нуждаят от ремонт, като сред тях са и половината (17) от тези, през които минават автомагистрали. Московски допълва, че в подобно положение е голяма част от аналогичната инфраструктура, използвана от железниците.

Темата ще се обсъжда и на заседанието на кабинета след седмица, като Борисов предлага ТОЛ системата да връща парите от евентуален заем или пък да се заделят целево пари от бюджета.

„Да знаем, да се влезе, и хората да знаят, че тези огромни съоръжения се правят. Да благодарим на тези които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините”, разпорежда Бойко Борисов.