Димитър Данчев : С ‘’Визия за България’’ ще работим за по-добър живот на всички българи
Секция: Интервюта
15 Август 2018 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Данчев : С ‘’Визия за България’’ ще работим за по-добър живот на всички българи

/КРОСС/ Депутатът от БСП Димитър Данчев в интервю за Агенция „КРОСС’’ относно проекта  „Визия за България“.

Г-н Данчев, БСП представи „Визия за България”. Каква е целта на този проект?

Това е проект, който цели да предизвика обществен дебат, за да се намери национално съгласие по ключови сектори за нашия живот. Визията е тресене как да променим модела на прехода, който според мнозина анализатори е изчерпан. Идеята е да получим един по-висок стандарт на живот, по-високи доходи и ако можем, да обърнем час по-скоро тенденцията с демографската катастрофа и да преодолеем час по-скоро регионалните различия.

Идеите във Визията са структурирани в четири области – икономика и доходи, здравеопазване и образование и регионална политика.

Досега изтъкваните постижения на страната като: макроикономически ръст на страната, намален бюджетен дефицит и дори излишък както и нивото на задлъжнялост на страната. За нас те не представляват реалното състояние на страната, дори тези показатели крият системни проблеми за решаване от нашето общество и ние трябва да направим дебат.

Какво предлага документът относно икономиката ни и ще се повиши ли стандартът на живот при изпълнението му?

Смятаме, че икономическият растеж, който се декларира в момента, облагодетелства само най-богатите – тези с най-високи доходи или около 1% хора.

За БСП е ясно, че няма как да има стабилност в обществото, когато разликата в доходите на бедните и богатите е толкова голяма.

Всъщност нашата цел с документа „Визия за България” е с предложенията в него да осигурим повече работа за хората, повече българско производство и оставане на младите хора в България; да намалим значително нивото на корупцията; да гарантираме на нашите съграждани по-високи доходи.

Още с представяне на бюджета за 2018-та ние от БСП обърнахме внимание, че в него не се събират над 2 млрд. лв.

И от друга страна някои системи като здравната и социалната, които се нуждаят от сериозни реформи.

Предлагате ли промени в данъчното облагане и какви трябва да са данъците, които да плащаме?

Ние предлагаме реформи в регионалната специализация за държавни инвестиции в предприятията и в комуналните услуги.

Предлагаме и промяна в данъчната система в това число данъчни стимули – по-ниски данъци за определени райони.

Също така предлагаме намаляване на ДДС върху храни и лекарства.

Даваме си сметка, че тези промени трябва да бъдат провеждани при строго следене на ефекта от тяхното провеждане.

Предлагаме да бъде гарантиран определен процент от българските стоки в хранителните вериги, за да се стимулира производството.

Може ли БСП да се справи с демографската криза, станала вследствие на лошо управление през последните години ?

Ние искаме да създадем условия на нашите съграждани, които да останат и да търсят своето развитие в България .

Задаваме си въпроса не можем ли ние наистина да предложим на младите хора в България, докато учат, да имат облекчени условия за кредит. Не може ли нашето общество, когато решат да имат деца, да им предложи по-ниски лихви за кредити за жилища.

Аз като народен представител от София и млад родител бих попитал наистина ли не можем да осигурим място на децата ни в детските градини, когато се родят, и това да бъде безплатно и гарантирано от държавата и общината.

Наистина ли не можем да диференцираме намалено ДДС на храните, за да може да дадем достъп до качествени храни. Колко ще струва това на държавата и какъв ще е ефектът от него?!

И ето тук смятаме, че тези мерки ще достигнат до този ефект, който ще подобри демографското развитие в страната в среден и дългосрочен план.

Не може ли да гарантираме семейно подоходно облагане за семействата с две, три или повече деца.

Убеден съм, че това са мерки, които ще доведат до добър ефект по отношение подобряване на демографското състояние в страната.

Ще успее ли „Визия за България” да направи дебат за бъдещето ни?

Това е основната цел на този документ. В него не предлагаме готови решения и не залагаме на конкретни числа и изчисления, защото искаме да отворим обществения дебат, с който да получим национално съгласие по ключовите промени за подобряване на нашия живот. Има неща, които могат да бъдат реализирани в тази визия с много политическа воля и с много обществен ангажимент.

Затова с този документ искаме да проведем онзи дебат, който да доведе обществената енергия, която да направи тази визия възможна.

А какво ще е бъдещето на България според Вас ?

Надявам се, че в бъдеще България ще може да гарантира по-добро качество на живот на своите граждани, това е голямата цел на всички.

И в това отношение по-добро икономическо развитие, по-голям растеж и по-добро качество на здравната система и на образованието .

Надявам се това да е бъдещето на България и за това бих искал да работя аз.