Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви
Секция: Технологии
16 Август 2018 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви

/КРОСС/ Обичайният Wi-Fi - сигнал може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви на обществени места, констатира изследване на университета Рутгърс в Ню Джърси. Оказва се, че вълните проникват през ръчен багаж и установяват размерите на метални предмети и обемите на течности, обяви екипът изследователи.

Експерименталният метод е евтина алтернатива на традиционните технологии за сигурност на публични места. Изследователският екип е експериментирал с 15 вида предмети и 6 вида чанти. Точността при засичане на метал е 98 процента, а за течности - 95 на сто. Ако подозрителните обекти са опаковани и се намират във вътрешността на чанта, точността пада до 90 процента.

Нискобюджетната система за сигурност се състои от Wi-Fi устройство с две или три антени и може да бъде интегрирана в съществуващите безжични мрежи. Принципът се основава на анализ на отражението на сигналите след контакт с различни предмети и материали. Потенциалното приложение включва летища, музеи, стадиони, тематични паркове и училища и летища. Целта на екипа е да предостави допълнително средство за охрана, което да намали необходимостта от персонал. Разработката вече е отличена на форум за киберсигурност по-рано тази година.