66% от българите са спокойни когато плащат с карта в чужбина
Секция: ИКОНОМИКА
16 Август 2018 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
66% от българите са спокойни когато плащат с карта в чужбина

/КРОСС/ Нашенци все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи скъпо, пише Стандарт.

Най-често плащанията с карти са свързани с резервацията в хотела и плащането на самолетния билет. Все повече българи обаче избират да ги използват по време на престоя си в чужбина. Повечето сметки са в български лева, което обаче поставя въпроса колко изгодно е да платим и няколко процента от сумата отгоре, колкото ще е таксата за превалутиране.

Ваня Манова ръководи българския офис на един от големите картови оператори. „За клиентите няма по-изгоден курс – нито банка, нито обменно бюро, нито каквото и да се сетите, от курса, по който става превалутирането в картовите организации", обясни тя. Манова посъветва хората, пътуващи в чужбина, винаги да плащат в местна валута за държавата.

Плащането с карта по интернет е без допълнителни такси, с изключение на превалутирането. Другият вариант е да се изтегли местна валута от банкомат или плащане на ПОС терминал.