Пациенти искат средства за лечение у нас, болниците в чужбина не вярват на НЗОК
Секция: Здраве
16 Август 2018 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пациенти искат средства за лечение у нас, болниците в чужбина не вярват на НЗОК

/КРОСС/ Да бъдеш в пълно съзнание, докато лекарите оперират мозъка ти. Екип на NOVA  разговаря с пациент, докато лекарите му поставят апарат за дълбока мозъчна стимулация.

59-годишният мъж е един от десетките българи с Паркинсон, които се налага сами да търсят средства за лечението си в България. Парадоксът е, че в същото време Здравната каса плаща същата операция и същото изделие в чужбина, но на по-високи цени. Новото ръководство на Здравната каса обещава да разреши проблема.

Сали Саким е един от десетките болни с Паркинсон у нас, при които лекарствата не помагат. И единственият вариант за лечение е дълбока мозъчна стимулация с апарат, който струва между 40 и 60 хиляди лева.

Той е одобрен за чужбина, но оттогава той, близките му и лекарите безуспешно търсят болница, която да го поеме.

„Ние не можем да намерим някоя болница в Западна Европа, която да иска да направи операцията, тъй като не вярват, че след това ще бъдат изплатени парите. Казват да се изчака, но вече една година чакаме”, каза д-р Красимир Минкин.

Пациентите с такава диогноза не бива да чакат, защото състоянието им се влошава сериозно.

От Здравната каса признават, че дълговете към чужди здравни фондове, заради които пациентите като Сали са в безизходица, тепърва ще се погасяват по план, но все още са стотици милиони. Въпросните задължения станаха причина и за скандал между предишния шеф на касата и здравния министър. До края на октомври ще бъде готов нов механизъм за разплащане.