Започна изграждането на нов участък от АМ „Хемус“ - от п.в. „Буховци“ до п. в. „Белокопитово“
Секция: Автомобили
16 Август 2018 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна изграждането на нов участък от АМ „Хемус“ - от  п.в. „Буховци“ до п. в. „Белокопитово“

/КРОСС/ „Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната й част, между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящият участък.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на строителството на нови 16,32 км от АМ „Хемус“ – от п. в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“.

„Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министърът и подчерта, че теренът е хълмист, пресечен и тежък за строителство.

                     

„Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната“, заяви още Нанков и отправи апел към строителите и надзорниците на новия участък от аутобана за качествено изпълнение и денонощни усилия.

На събитието присъстваха и министър – председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и др.  

Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения –  пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с п.в. „Белокопитово“,  п.в. „Варна – Търговище“ и п.в. „Търговище – Варна“.  

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.

Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.   

Аутобанът е основен приоритет на правителството, защото цялостното й изграждане ще възроди Северна България.

Магистралата ще свърже София с Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Варна. Това ще ускори процеса на икономическо и социално сближаване на регионално ниво и ще окаже благоприятно влияние върху бизнеса и създаването на нови работни места. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.