Виадуктът „Бебреш” на „Хемус” - с 20 метра по-висок от рухналия в Италия
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2018 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виадуктът „Бебреш” на „Хемус” - с 20 метра по-висок от рухналия в Италия

/КРОСС/ Виадуктът „Бебреш” на АМ „Хемус” е с 20 м по-висок от рухналия мост в Италия. Той е построен в началото на 80-те години на миналия век.

В края на 2012 година, един от специалистите, участвал в изграждането на високия 120 м виадукт, заяви пред bTV, че корозията започва да компрометира конструкцията и е нужен ремонт.

Ремонтът на виадукта вече е факт. Питаме експертите от АПИ дали корозията, въздействала на носещите колони през годините, в които той не е бил поддържан, може да го направи по-малко устойчив.

“Съоръжението е ремонтирано в периода 2013 – 2015 година като са отстранени всички повреди записани във вашия репортаж от 2012 г. Извършени са ремонтни работи по връхната конструкция, осигурено е на земетръс съоръжението. Отстранени са всички повреди и няма място за притеснение”, посочи Александър Тодоров, от Института по пътища и мостове към АПИ.

Виадуктите на „Хемус” са изчислени и изпълнени за в пъти по-големи натоварвания от необходимото и според специалистите бетон и желязо не са били пестени.

В момента ремонт тече и на втория най-висок виадукт на АМ „Хемус.”