България подкрепя Вишеградската четворка в защита на фермерите
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2018 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България подкрепя Вишеградската четворка в защита на фермерите

/КРОСС/ България, Румъния, Словения и Хърватия, заедно със страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) подписаха обща позиция относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопански субекти по веригата за доставка на храни. Тя ще бъде представена в рамките на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

В официалната информация от агроведомството няма повече подробности по темата. От публикация на унгарската телеграфна агенция става ясно, че позицията на Вишеградската четворка и съюзниците й предвижда на купувачите на земеделска продукция да бъде забранено едностранно или със задната дата да променят договори за доставки или да отказват такива в последния момент.

„Идеята е, че най-слабите според нас в хранителната верига – фермерите, които имат слаба преговорна позиция, не трябва да бъдат принуждавани от големите търговци чрез нечестни търговски практики да се съгласяват на даже по-малки маржове, отколкото имат в момента”, коментира агроминистърът на Словакия Габриела Матечна, цитирана от държавната телевизия на страната.

Евроскептичните политици в Източна Европа често обвиняват западните търговски вериги за това, че притискат местните производители с трудно изпълними условия и много ниски цени. Критиците на тази позиция на свой ред виждат прикрит зад загрижеността за производителите опит за протекционизъм в полза на собствениците на местни магазини, които иначе прилагат същите практики в отношенията със своите доставчици.

„Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трябва да работят заедно за съвместни решения на глобални проблеми“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която участва в разширения формат на срещата на високо равнище на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група в Словакия. Тя подчерта, че по този начин гласът на Страните от ЦИЕ ще бъде чуван и успехът - гарантиран.

Министрите на земеделието на държавите членки от разширената Вишеградска група ще присъстват на официалното откриване на 45 –тия Международен панаир за селско стопанство и храни „Агрокомплекс 2018“, като ще посетят и 13-тото Национално панаирно изложение на селскостопански животни.