Най-богатият лекар у нас приватизирал Летище Горна Оряховица
Секция: Коментари
16 Август 2018 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-богатият лекар у нас приватизирал Летище Горна Оряховица

/КРОСС/ Проф. д.р Генчо Начев модернизирал и разширил летателната база, обслужваща само частни полети Над 10 апартамента в София, 3 в Свети Влас, 6 в Сандански и влог от 3-4 милиона лева в различни банки далеч не са топ-перлата в короната от богатства на един от най-известните и най-популярни български кардиохирурзи.

Шефът на столичната „Света Екатерина" проф. Генчо Начев отдавна е „построил комунизма" и поддържа такъв стандарт, какъвто колегите му в държавните болници не могат да сънуват дори в най-благите си сънища. Митовете и легендите относно финансовото състояние на спеца, спасил десетки животи, отдавна се преплитат в какви ли не истории -като политически чадър, приятна раздумка на чаша уиски с политици, усилена операционна работа, заплата от по 30 бона на месец, допълнителни часове, консултации в провинциални болници и какво ли не още.

Професор д-р Генчо Начев шашардиса всички с данъчната си декларация, която показа, че е по-богат от ;. президента Румен Радев и от премиера Бойко Борисов, взети заедно, плюс сюрия депутати, редовно търкащи банките на Народното събрание. Годишното възнаграждение на специалиста с бяла престилка отдавна гони половин милион.

Казват, че той буквално се раздава за пациентите си и понякога целият му ден преминава в операционните зали, макар че подобен подвиг не е по силите на нито един човек. Въпреки това се намирали документи, които показвали, че д-р Начев влиза от една операция в друга. Именно от упорит труд, а не от бизнес дела успял да натрупа завидното благосъстояние. Най-апетитната хапка в него било летище „Горна Оряховица". Медикът бил поканен от свои приятели да се включи в обновяването му преди повече от две петилетки.

Приел офертата с лекота, защото бил изключителен родолюбец и не можел да допусна, че в съвременна България може да има летище, което да е гражданско, но отвън и отвътре да прилича на аграрно. Летището при Горна Оряховица е създадено през 1925 г. и първоначално се е използвало предимно от Военновъздушните сили. През 1948-а е открита редовна гражданска въздушна линия Горна Оряховица - София, третата такава в страната.

Сегашната писта е завършена през 1973 г. и има бетонна конструкция. Десетилетие по-късно се прави пътнически терминал и административна сграда. В демократичните времена летището става международно и в него е открит граничен и митнически пункт. Проф. Начев и приятели имали заслуга в разработването на светотехническа система, позволяваща кацания и излитания при намалена видимост и лоши атмосферни условия. Отделно Начев притежавал дялове от различни дружества, вложил е над 1 милион лева в инвестиционни фондове и притежавал акции в три поликлиники в Унгария, Полша и Хърватска.

Автор: Моника Борисова /в.Уикенд