Руски миньорски гиганти пробват плащания в рубли
Секция: Русия
17 Август 2018 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски миньорски гиганти пробват плащания в рубли

/КРОСС/ Две от най-големите руски миньорски компании обявиха в сряда, че разглеждат възможните варианти за извършване на плащания в рубли, след призивите на Москва да се намали ролята на американския долар в руската търговия и по този начин да се ограничи въздействието на санкциите, налагани от САЩ, пише руското електронно англоезично издание The Moscow Times, цитиран от Фокус.

От Кремъл обявиха в понеделник, че Русия предпочита двустранна търговия с всички страни в собствените им национални валути, вместо в долари, но че идеята има нужда от детайлно разглеждане преди да бъде осъществена.

Руската компания „Норилск Никел“, която си съперничи с бразилската „Vale SA“ за най-големият производител на никел в света и вече е най-големият производител на паладий в света, обяви в сряда че обсъжда възможността за установяването на плащания в рубли с чуждестранни клиенти, които също са изразили готовността си за подобна уговорка.

Руската миньорска компания „Алроса“, най-големият производител на необработени диаманти в света, също обяви в сряда че изпитва механизъм за уреждане на плащанията си в руската валута.
„Чрез експерименти, подобни сделки бяха завършени с клиенти в Китай и Индия“, заявиха от компанията в изявление.

„Ако изникне подобна нужда, компанията е готова да приложи тази схема с плащания в рубли занапред“, заяви „Алроса“.

Шанхайският клон на руската банка „ВТБ“ подпомогна за първата сделка с рубли на „Алроса“ с китайски клиент.

„Възможността за плащане в рубли допринася към увеличението на дяла на плащания чрез използването на национални валути в цялостната руско-китайска търговия“, заяви първият заместник-изпълнителен директор на „ВТБ“ Юри Соловиев.

През юли борсата в Москва обяви, че дава началото на търгуване с повече валути, включително с търгуване на рублата срещу стерлинги, китайския юан и турската лира, подпомагайки търговията в национални валути.