Насилие над ученици, насилие над учители. Превзе ли агресията училището?
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2018 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Насилие над ученици, насилие над учители. Превзе ли агресията училището?

/КРОСС/ 60% от насилието над децата вкъщи се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище. Това посочват данните на Синдиката на българските учители. 45% от учителите пък търпят насилие от страна на родителите, а причината е отношение към децата им, което не се харесва на възрастните по една или друга причина.

Много плахо говорим за томоза в семейството. Синдикатът на българските учители от 1999 година сме направили около 7- 8 конференции и 3 изследвания в тази посока”, каза  Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Тя допълни, че преди години насилието е било физическо, а сега преобладава вербалната агресия.

Със сигурност има домашно насилие и то не само по отношение на децата. Има стотици жени, които също са жертва на агресия. Това е системен проблем. Важното е да търсим мерки за справяне с проблема, каза доц. Младен Владимиров, училищен психолог.

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване, проведено още през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата.

Според Янка Такева в училищата има нужда и от социални педагози. Учителят се явава най-голямото приемно семейство. Ние сме хората, които трябва да намерим начин да успокоим детската душа. На преподавателите им е много трудно да се справят с цялата педагогическа и методическа дейност, допълни още Такева.

Все пак, около 61% от българите са против телесното наказание под всякаква форма.