Умираме на пътя, а младите водачи... Кой ги учи? На какво ги учи?
Секция: Автомобили
17 Август 2018 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Умираме на пътя, а младите водачи... Кой ги учи? На какво ги учи?

/КРОСС/ Младите водачи у нас масово не знаят как да реагират в различни ситуации. Културата на шофиране е изключително ниска, коментира пред Bulgaria ON AIR Явор Алексов, създател на школа за усъвършенстване на млади шофьори.

Думите му идват като потвърждение на тежкото ПТП в Петрич, което осакати тийнейджър, а сестра му е в тежко състояние. Автомобилът, помел децата, е управляван от 18-годишен с книжка от около два месеца.

"Културата на пътя идва основно от първите стъпки, които се правят за получаване на свидетелство за управление на МПС, а именно - курсовете. Те обаче са доста далеч и от гледна точка на дисциплината, и чисто технически от това как се управлява автомобил", допълни Алексов.

Според дрифт пилота Александър Язов–Матрицата в повечето случаи причините за пътните инциденти представляват най-вече лошо стечение на обстоятелствата - липса на умения от страна на водача и липса на преценка на ситуацията.

"Най-вероятно това е и причината за трагедията в Петрич. Дрифта е изключително сериозен спорт, той се практикува на специални места със специално пригодени автомобили. Улицата в никакъв случай не е място, където да се прави това", обясни Язов.

В студиото на "България сутрин" един от най-успешните ни рали пилоти Крум Дончев подчерта, че възпитанието стои в основата на поведението ни на пътя.

"Би било добре да осъзнаем, че всеки един автомобил може да бъде оръжие и да отнеме човешки живот", посочи той.

Дончев подкрепи тезата, че дрифта не може да се практикува самоцелно на нерегламентирани за това места, още повече, когато на пътя има други хора. И бе категоричен, че основните проблеми за войната по българските пътища са културата и липсата на контрол от страна на съответните органи.