Откриха най-старата галактика във Вселената
Секция: Наука
17 Август 2018 20:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха най-старата галактика във Вселената

/КРОСС/ Около Млечният път обикалят някои доста бледи и малки галактики, като Segue-1, Bootes I and Ursa Major I, предава в. "Индипендънт".

Досега за тях бе известно, че гравитацията на Млечния път им влияе толкова силно, че те винаги са обърнати с едната си страна към нашата галактика.

Професор Карлос Френк от Университета в Дърам обаче е открил, че тези галактики всъщност са най-старите познати на човечеството и са възникнали едва 100 милиона години след Големия взрив.

"Да открием едни от първите галактики във Вселената, при това орбитиращи около Млечния път, е еквивалентно на това да открием останките на първия човек, при това в двора си", споделя въодушевено професорът.

Известно е, че 380 000 години след големият взрив се появяват и първите атоми - тези на водорода. Следват милиони години през които материята изстива достатъчно, за да може да се образуват облаци от водород, които по-късно да родят звезди и галактики. Тези процеси са започнали приблизително 100 милиона години след големия взрив - точно каквато е и възрастта на проучените галактики, спътници на Млечния път.

Учените заявяват, че само преди десетина години технологията, необходима за откритието не е била на лице, но днес то още веднъж потвърждава теоретичният модел Ламбда-CDM, който предполага, че освен обикновената материя във Вселената има тъмна енергия (Lambda) и студена тъмна материя (Cold Dark Matter - CMD).