Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите
Секция: Здраве
18 Август 2018 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

/КРОСС/ Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, трябва да бъдем по-внимателни особено в горещите обедни часове. Как да се предпазим от влошаване на хронични заболявания, кога да потърсим лекар, а и за правилния режим на хранене през лятото - потърсихме мнението на доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов": 

"Много се спекулира и с горещините и със студовете в България. Страната е стакъв климат от хилядолетия. Българинът е свикнал и на топло и на студено... Поредните горещини, стига да не са екстремни, се понасят", каза специалистът, но препоръчва малките деца и възрастните хора да са вкъщи в обедните часове. Хората с хронични заболявания знаят за проблема си и спазват определен режим. Ако трябва да излизат навън е хубаво да са с шапка или чадър - нещо, което да ги предпазва от преките слънчеви лъчи. 

"Климатът се промени, и това трябва да се има предвид. За един млад и здрав човек, който обаче не винаги може да предполага какви заболявания може да носи, трябва да има предвид, че ако трябва да работи на открито, трябва да е отпочинал и да приема достатъчно количество течности - между 1,5 и 2 литра вода".

Алкохолът може да бъде отрова, когато дозата бъде прескочена. А в жегите, дори и малки количества могат да ни навредят:

"По принцип алкохолът води до разширяване на периферните кръвоносни съдове, създава проблеми с циркулацията и човек може да "прегрее", да изпадне в хипертермични състояния или да получи т. нар. топлинен удар. Има разлика между топлинен и слънчев удар, но резултатите са еднакви - отпадналост, главоболие, световъртеж, сърцебиене, обилно изпотяване, което впоследствие може да изчезне заради обезводняването. Това са тежки усложнения, които могат да вкарат човек в болница". 
 

Най-важно е ако усетим тези симптоми, да търсим лекар, каза специалистът. Той съветва и да не се преяжда. Не бива да се прекалява и със солта, но не бива и тотално да се изключва от менюто. Ако се прекали със солта в топлите дни, дори и здрав човек, може да получи сериозни проблеми.