Куба проведе тест на мобилен интернет в цялата страна
Секция: СВЯТ
18 Август 2018 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Куба проведе тест на мобилен интернет в цялата страна

/КРОСС/ Услугата беше предоставена безплатно за един ден от националния телеком и достигна до повече от пет милиона потребители. Досега интернет на острова е имало само в държавните учреждения и някои университети.

"Да поставим идеологията на кубинската революция в онлайн пространството". С това намерение новият президент на страната Мигел Диас-Канел започва своя революция - тази на разширяването на интернет-достъпа. в продължение на осем часа Държавната телекомуникационна компания в Куба изпробва въвеждането на 3G мрежа. Целта е да се проправи път към постоянно доставяне на услугата с покритие върху цялата територия. Новият държавен глава иска кубинците да се противопоставят на вълната от псевдокултурно, банално и вулгарно съдържание в мрежата. От друга страна обикновените граждани се зарадваха на временната свобода.

Елена Сантандер, жител на Хавана: Можеш да се свържеш от дома си, да говориш колкото си пожелаеш и никой не знае за какво говориш. Навън обаче всички ще те чуят.

В сферата на масовата комуникация и интернет достъпа Куба е една от най-слабо развитите държави. Въпреки че обществени точки за мобилна връзка са разположени в цялата страна, достъпът до услугата струва долар за час. За сравнение средната месечна заплата в островната държава възлиза на 30 долара.