Фононите може да са частици с отрицателна гравитация
Секция: Наука
18 Август 2018 20:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фононите може да са частици с отрицателна гравитация

/КРОСС/ Наложеното и потвърденото за сега от доказателства мнение е, че звукът няма маса и гравитация, а разпръскването му става на вълни.

Анджело Еспосито, Рафаел Кричевски и Алберто Николис обаче твърдят, че тази общоприета теория е непълна и не дава необходимото описание на случващото се със звука - особено на квантово ниво.

Тук на помощ идват фононите, приет във квантовата физика формален обект, който описва квантово трептене, възникващо в атомната решетка на твърдите тела.

Фононите са доста любопитни за учените и очевидно са свързани с топлината - при температура равна на абсолютната нула кристална решетка не съдържа фонони.

Според тримата учени от Колумбийския университет те са не просто формален обект, а реално съществуващи частици, които освен свои свойства имат и отрицателна маса и отрицателна гравитация.

За жалост, теорията на учените не може да бъде доказана към днешна дата, заради факта, че с наличната към този момент техника е невъзможно да се измери (отрицателната) маса и гравитация на фононите.

Еспосито, Кричевски и Николис обаче вече имат изготвен експеримент с движението на фонони във вода, който би могъл да докаже теорията им, стига да има по-точни и мощни измервателни уреди.

Статията на тримата учени е публикувана в phys.org и arxiv.org.