Музейна сбирка на Велко Кънев беше открита в Елхово
Секция: КУЛТУРА
19 Август 2018 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музейна сбирка на Велко Кънев беше открита в Елхово

/КРОСС/ Първата в страната постоянна музейна сбирка на български актьор беше открита в Елхово. Тя е посветена на живота и творчеството на големия Велко Кънев. 

Броени дни след откриването си музеят има хиляди посетители. 

Експозицията започва със снимките от ранните му детски години, снимки като ученик. Там са и първите му награди – грамотите, които получава като самодеен актьор в местния читалищен театър.

Следват фотоси от емблематичните роли на големия актьор. Във филма „Оркестър без име” участва заедно с Катерина Евро и остават приятели за цял живот.

„Казвал ми е много ценни неща, които съм запомнила за актьорската професия, много ми липсват нашите смешки. Даже малко преди да си отиде, беше в къщата на Народния театър в Созопол, минах да го видя и въпреки че беше болен, пак се смяхме и пак се забавлявахме”, спомня си Катерина Евро. 

Елхово е не само роден град на Велко Кънев, но и място, където той се е връщал винаги. С директора на музея Христо Христов ги свързвало общото хоби – риболовът. 

„Велко Кънев много обичаше Елхово и елховци много обичаха Велко Кънев. Той почти всяко лято в последните години прекарваше в града, имаше контакт с много хора”, разказа Христов.

Сградата на музея е собственост на община Елхово, която финансира проекта. Експозицията е отворена всеки делничен ден.