16-годишен хакна сървъри на Apple
Секция: Технологии
19 Август 2018 21:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
16-годишен хакна сървъри на Apple

/КРОСС/ 16-годишен частен ученик в Мелбърн е хаквал сървърите на Apple в продължение на година и сега е изправен пред криминални обвинения, след като технологичният гигант, базиран в Калифорния, се е свързал с ФБР, за да съобщи за нарушението. Според доклада тийнейджърът се обявява за най-големия фен на компанията и смята, че е правил нещо добро.

По време на хакерските сесии, австралийското момче е изтеглило около 90GB защитени файлове, включително изключително важни оторизирани ключове, които предоставят достъп до акаунтите на потребителите.

Той е бил заловен миналата година от австралийската федерална полиция (AFP) след акция в дома му, но всичко е било пазено в тайна до момента, защото тийнейджърът е добре познат в международната хакерска общност и е можело да бъде изложен на риск.

"В дома на момчето са намерени са два лаптопа на Apple, чиито серийни номера съвпадат с тези на устройствата, които са влезли във вътрешните системи", каза прокурора по случая. Иззети са още мобилен телефон и харддиск с информация.

По време на акцията австралийската федерална полиция е открила серия от хакерски файлове и софтуера, който е позволил на 16-годишният тийнейджър да пробие сървърите на Apple многократно. Цялата информация е съхранявана в некриптирана папка, озаглавена "хаки хак хак".

В крайна сметка екипът на Apple за сигурност е открил присъствието на момчето в системите си и го е блокирал. Тийнейджърът казал на полицията, че е хакнал сървърите на компанията, защото "мечтае" да работи за технологичния гигант, който наскоро стана първата компания в света, струваща един трилион долара.

Apple не пожела да даде изявление за това, каква информация съдържат тези 90GB защитени файлове, нито дали клиентски профили са в опасност. 16-годишният, който се призна за виновен, сега чака присъдата си, която ще бъде оповестена през следващия месец.