Нисковъглехидратната диета може да съкрати живота с 4 години
Секция: Здраве
20 Август 2018 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нисковъглехидратната диета може да съкрати живота с 4 години

/КРОСС/ Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да съкрати продължителността на живота с 4 години, сочи проучване, публикувано в The Lancet Public Health.

Нисковъглехидратните диети стават все по-популярни като начин за сваляне на излишното тегло и намаляване на риска от някои болести.

Ново проучване, проведено през последните 25 години, показва обаче, че консумирането на средно количество въглехидрати или заместването на месото с растителен протеин е по-здравословно.

Изследването е проведено между 15 400 души в САЩ, които попълват анкета за храната и напитките, както и за големината на порциите, които са консумирали.

От отговорите им учените изчисляват калориите, които са поели от въглехидратите, мазнините и протеина.

Изследователите разкриват, че тези, които получават 50-55% от своята енергия от въглехидрати, имат понижен риск от преждевременна смърт в сравнение с хората, които консумират повече или по-малко.

Учените са изчислили, че групата, която консумира средно количесто въглехидрати, живее с 4 години повече от тази, които набавят 30% от своята енергия чрез тях.

Откритието е сходно с това на други проучвания, изследвали близо 400 000 души от повече от 20 държави.

Освен плодовете, зеленчуците и захарта, основен източник на въглехидрати са хлябът, оризът, пастата и зърнените храни.

Учените също така сравнили нисковъглехидратните диети, богати на животински протеин и мазнини, с тези, които съдържат повече на растителна основа. Те са установили, че консумирането на голямо количество говежде, агнешко, свинско, пилешко и сирене води до завишен риск от преждевременна смърт. Обратното се случва, ако се храним с повече продукти, богати на растителен протеин и мазнини, като зеленчуци и ядки.