Мая Манолова: 16-те млн. от "Олимпик" в Обезпечителния фонд са на българските граждани
Секция: Анализи
20 Август 2018 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: 16-те млн. от "Олимпик" в Обезпечителния фонд са на българските граждани

/КРОСС/ Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната кипърска "Олимпик" да стане един от основните застрахователи в България, а заради недостатъци в законодателството стотиците хиляди нейни клиенти с "Гражданска отговорност" се налага да плащат повторно след фалита на компанията и тук трябва да дойде намесата на депутатите. Това е мнението на националния омбудсман Мая Манолова, изразено в сутрешния блок на bTV.
В студиото на "Тази сутрин" тя отбеляза, че именно на българските граждани са 16-те милиона лева, внесени от "Олимпик" в Обезпечителния фонд, който би следвало да гарантира вноските при несъстоятелност на застрахователя. В същото време, обаче, според Кодекса на застраховането у нас не се предвижда изплащане на обезщетения при фалит на чужда компания, която няма лиценз у нас и оперира в условията на т.нар право на установяване.

"В тази си част българското законодателство е несправедливо", смята Манолова. Според нея в тази ситуация е нормално парите да бъдат върнати от българския фонд, а той след това да си ги търси от кипърския. В противен случай структурата в островната държава може да откаже да плаща на клиентите на "Олимпик" с мотива, че те не са внасяли вноските си там.

Манолова беше категорична, че Комисията за финансов надзор е била длъжна да следи работата на застрахователя у нас и при индикации за проблеми незабавно да информира колегите си в Кипър, за да вземат мерки - нещо, което вече се е случвало с българска копания, работеща другаде в Европа.

"На КФН би следвало да й направи впечатление, че застраховките са по-евтини. През последните години дружеството е обявявало загуба, а в същото време е предлагало най-евтините застраховки с най-големите комисионни за застрахователните брокери", отбеляза омбудсманът.

Според нея не по-малък проблем са делата, които се налага да водят с "Олимпик" тези, които са били потърпевши от действията на шофьори, застраховани там. Компанията с години бави плащанията.

В близките дни социалното министерство трябва да обяви за обществено обсъждане окончателните текстове на законовите промени за хората с увреждания. Манолова посочи, че днес ще има среща с част от организациите и с екипа на министъра.

Някои от национално представените структури обявиха, че кабинетът действа под диктата на протестиращите майки и омбудсмана. "Няма как майките и омбудсмана да осъществяват диктат. Нито разпределят пари, нито управляват държавата", отговори общественият защитник.

По думите й финансовата помощ, социалните услуги, индивидуалната оценка, медицинските изделия и фондовете ще са за всички нуждаещи се.