Парламентът ще заседава извънредно заради "Олимпик" по искане на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
20 Август 2018 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът ще заседава извънредно заради "Олимпик" по искане на БСП

/КРОСС/ Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август, вторник. То е насрочено за 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента.

По-рано днес парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента 61 подписа за свикване на извънредно заседание. Предложеният дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса с отнетия лиценз на застрахователно дружество "Олимпик", заради което 200 000 души останаха без платената си "Гражданска отговорност". Освен това социалистите настояват министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан във връзка със срива на Търговския регистър.

Искането беше внесено лично от лидера на левицата Корнелия Нинова и още няколко нейни колеги. То е подписано от почти цялата парламентарна група на БСП, която е съставена от 79 народни представители. С това от опозицията спазват изискването на Конституцията искането за извънредно заседание да бъде подписано от една пета от състава на парламента. Предложението за дневен ред е другото изискване за свикване на заседание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента председателят е длъжен да насрочи заседанието не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.