Археолози откриха сирене на 3200 г. в Египет
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Август 2018 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха сирене на 3200 г. в Египет

/КРОСС/ Археолози се натъкнаха при проучване на египетска гробница на субстанция, за която се доказа научво, че е едно от най-старите сирена, откривани някога, съобщи телевизия ББС. Преди няколко години експедицията открива счупени съдове с бяла кристализирана субстанция с неизвестен произход в гробницата на Птамес в Саккара, Египет. Ново изследване на субстанцията доказа, че всъщност е сирене на около 3200 г. Откритието е от голямо значение, защото до момента няма свидетелства за производство на сирене в Древен Египет.

„Изследваният материал е най-древната останка от сирене, откривана до момента", казва д-р Енрико Греко, от Университета Катания, който е работил заедно със свои колеги от Университета Кайро, за да определят произхода на субстанцията.Учените са открили, че сиренето е направено от смесица между мляко от коза и овца, но не могат да предположат какъв точно е бил вкусът му.

Според професора по история и химия Паул Киндстед сиренето е имало „доста, доста, киселинен вкус".

В сиренето е открита и бактерията Бруцела, която води до инфекция в човешкия организъм (Бруцелоза) при приемането на непастьоризирани млечни продукти. Симптомите на инфекцията, която съществува и днес, са висока температура, потене и мускулни спазми.

Гробницата, в която е открито древното сирене принадлежи на Птамес, вископоставен древноегипетски служител, управлявал древния град Мемфис.

Некрополът в Саккара, в близост до Кайро, е открит още през 1885 г., но е загубен под плаващи пустинни пясъци. Повторното му откриване е едва 125 г. по-късно - през 2010 г.