Иран показа собствен изтребител (видео, снимки)
Секция: СВЯТ
21 Август 2018 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран показа собствен изтребител (видео, снимки)

/КРОСС/ Иран показа първия изцяло произведен и разработен в страната изтребител, който е наречен Kowsar, съобщава иранската агенция Tasnim, цитирана от Ройтерс. Представянето на самолета беше излъчено по националната телевизия, като в него участва и президентът на близкоизточната страна - Хасан Рохани.

Според иранците самолетът е от четвърто поколение и разполага със собствен радар и система за балистични изчисления, благодарение на която са възможни точни удари с неуправляеми бомби.

Освен бомбите Kowsar трябва да може да носи и ракети въздух-въздух. За него не са известни много подробности, но се вижда, че той е с два реактивен двигателя, което би повишило възможностите му.От показаните снимки обаче си личи, че Kowsar е почти идентичен с дебютиралия през 1962 година американски изтребител F-5. Иран разполага с над 100 бройки от F-5, които страната е закупила преди Ислямската революция от 1979 г.

Преди време в интернет бяха изтекли снимки на Kowsar, които показваха самолета в конфигурация, по-различна от тази на F-5.

Според експертите, иранските конструктори най-вероятно са стъпили на технологиите в американския самолет от 60-те и са ги развили спрямо възможностите си.

Днес модифицирани варианти на F-5 продължават да летят в армиите на Испания, Бразилия и дори САЩ.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=62&v=m9nyVHS5PKU