Гръцкият премиер Ципрас обяви началото на нова гръцка ера
Секция: СВЯТ
21 Август 2018 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцкият премиер Ципрас обяви началото на нова гръцка ера

/КРОСС/ Освобождение. Така премиерът на Гърция Алексис Ципрас нарече излизането на страната му от продължилите 8 години спасителни програми за икономиката й. В обръщение от остров Итака в Йонийско море Ципрас определи периода след 2010-а като "нова гръцка Одисея", и обяви началото на нова гръцка ера. За родината ни днес изгрява нов ден, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията. Словото на Ципрас беше изпъстрено с множество символични препратки към Омировия епос, според който на Итака е завършило десетгодишното странстване на Одисей след края на Троянската война, както и към поезията на Кавафис.

Ципрас обяви края на съвременната Одисея, през която е преминал гръцкият народ от 2010 г. до сега, но подчерта, че "Итака е само началото". Ципрас се спря на бъдещето на страната и заяви, че Гърция няма да забрави поуките от меморандумите и няма да забрави причините и хората, които са я довели до тях.

"Пред нас сега са нови битки", подчерта Ципрас и заяви, че "днешните женихи (на Пенелопа) са тук и са още срещу нас", като назова по-конкретно избягването на данъци от богатите чрез офшорни фирми, безнаказаността и корупцията, икономическите и издателските групи, които в продължение на години са смятали, че страната им принадлежи, цинизма на политическия елит, който е гледал на Гърция като на свое феодално владение, както и онези, които оскърбили Гърция и гърците, защото не са се съгласили с неолибералния експеримент, който би продължавал в продължение на десетилетия.