Колко харчи българинът за автомобила си
Секция: Автомобили
21 Август 2018 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко харчи българинът за автомобила си

/КРОСС/ Замисляли ли сте колко харчите годишно за поддръжка, ремонт, гориво, застраховки и непредвидени разходи на личния си автомобил? А ако сте от онази не малка част, която мечтае за ново возило, отделяли ли сте време за бърза сметка дали можете да си го позволите?

Ето и някои полезни факти и съвети от нас в тази насока.

Видове разходи

Освен основните разноски като гражданска отговорност, данък върху превозното средство, винетка, технически преглед, смяна на маслото и гумите, съществуват и някои непостоянни автомобилни разходи, които най-вероятно са изненадвали неприятно не малко от нас. Говорим за паркинг, глоби, смяната на спирачна течност, чистачки, гърне, тампони и крушки за фарове.

А къде остават "избирателните" разходи, свързани с козметични процедури по колата (като посещение на автомивка, нова аудио система, подмяна на тапицерията и други)? И тук става интересно. По данни от верига магазини Тимо и проучване направено от Евростат през 2016 година, българинът харчи значително повече за поддръжка на автомобила си (около 8% от годишните си разходи) в сравнение с разходите за жилище (малко под 5% от общите си годишни разходи). Или казано с други думи, към днешна дата, твърдението „моят дом е моята крепост" бива изместено от „моята кола - моята крепост".
А имате ли отговор защо е така?

Автомобила - верен приятел в добро и зло

Автомобилът представлява много повече от превозно средство и начин за придвижване. Всеки един от нас развива силна лична връзка с колата си и това е абсолютно разбираемо.
На първо място, тя пази мили спомени от семейни пътувания, първото взимане на детето от родилния дом, ремонти и подобрения. Трудно бихме развили такова лично отношение към микровълновата, например.
Още повече, колата ни дава свобода на избора без значение къде отиваме. Също така, тя отразява нашата личност, а ние ѝ помагаме да развие нейна собствена чрез регулярно подменяне на части, посещения на автомивка, пребоядисване и други.
Раздялата с личния автомобил винаги е сантиментална нищо, че на пръв поглед това е просто купчина желязо.

Но ако все пак сте взели важното решение да подмените личния си автомобил, следващите редове са за вас.

Правилото 1/10

Съвсем възможно е да получите страхотна кола за много по-малко, отколкото смятате, и да използвате спестяванията, за да инвестирате в себе си.

Ето къде могат да дойдат парите за екскурзията из Европа или университетската такса на детето.

Всичко започва с това, което наричаме правило 1/10, според което не трябва да харчим повече от 1/10 от брутния си годишен доход върху покупната цена на автомобил. Да приемем, че средният доход на човек от населението е около 14 400 лева/годишно. В този случай, най-добре е да ограничи покупната цена на автомобила до 1440 лева, или 10% от годишния си доход.

И ето, че имате черно на бяло инвестицията за нов автомобил, която реално можете да си позволите да направите. Сега е време хубаво да се разровите, за да откриете автомобила на вашите мечти!