IT-гигантите с нова вълна от изтриване на акаунти
Секция: Технологии
22 Август 2018 21:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
IT-гигантите с нова вълна от изтриване на акаунти

/КРОСС/ Американските технологични гиганти Facebook, Twitter и Google премахнаха стотици профили, разпространяващи "иранска пропаганда" в интернет, предаде Ройтерс.

Фейсбук отстрани 652 страници, групи и профили, свързани освен с Иран и с Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки изявление на компанията.

Малко по-късно от Twitter обявиха, че са блокирали за "координирана манипулация" 284 акаунта. Много от тях, както изглежда, са от Иран.

Ден по-рано, в понеделник, Microsoft съобщи за предполагаем руски опит за кибератаки срещу американски консервативни сайтове, припомня АП.

"Страници и профили във Facebook, Instagram, Google Plus и YouTube са разпространявали информация по начин, облагодетелстващ интересите на Иран. Кампанията е била насочена срещу потребители на социалните медии от САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Близкия Изток", отбелязва Ройтерс, цитирайки доклад на компанията FireEye, първа забелязала иранската пропаганда в интернет.

"Това показва, че не само Русия се занимава с подобна дейност", каза пред Ройтерс служителят на FireEye Лий Фостър.

Русия бе уличена в аналогични кампании за упражняване на въздействие чрез интернет, като например опити за създаване на политическо разделение сред американските избиратели, посочва FireEye.

Според компанията иранската пропаганда е била насочена срещу Израел и Саудитска Арабия, а също така е защитавала иранското ядрено споразумение.

Иранското постоянно представителство в ООН не отговори на молбата за коментар по случая.

Междувременно Facebook обяви, че е започнала да оценява надеждността на всичките си потребители, предаде ТАСС.

Теса Лайънс - която е в мениджър в компанията, отговарящ за борбата с разпространяването на недостоверна информация - казала пред в. "Вашингтон пост", че създаването на рейтинг за надеждност на потребителите е част от кампанията на Facebook срещу фалшивите новини.

Преди около седмица след изтриването на акаунта на крайния конспиративен теоретик и търговец на хранителни добавки Алекс Джоунс последва изтриване на акаунтите на медии и страници, противоречащи на интересите на САЩ. Най-известният случай бе изтриването на страницата на венецуелската про-правителствена медия TeleSur, критикуваща политиката на Америка.