Путин: Готови сме да се конкурираме с други доставчици на газ в ЕС
Секция: Русия
23 Август 2018 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Готови сме да се конкурираме с други доставчици на газ в ЕС

/КРОСС/ Русия е готова да се конкурира с други доставчици на природен газ за пазара в Европейския съюз, заяви днес руският президент Владимир Путин след среща в Сочи с президента на Финландия Саули Ниинистьо, съобщава ТАСС.

Путин настоя обаче газовата конкуренция да бъде честна, в рамките на правилата на международната търговия.

Той констатира, че потреблението на природен газ в Европа непрекъснато расте, а собствените ѝ находища се изчерпват и това според него е „медицински факт“.

Затова, обясни руският президент, Европейският съюз има нужда от газопровод „Северен поток 2“.

Русия, изтъкна Путин, е най-оптималният доставчик на синьо гориво за Стария континент предвид необходимия обем на доставките и близостта на източника с потребителите.

Руският президент нарече контрапродуктивни и безсмислени американските икономически санкции срещу Москва.

„Надявам се американските ни партньори да осъзнаят че тази политика няма перспектива и да започнем да си сътрудничим в нормален режим“, каза той.

 

Владимир Путин още посочи, че Русия е длъжна да реагира подобаващо на установяване на инфраструктура на НАТО и на елементи от американската система за противоракетна отбрана в непосредствена близост до руските граници.
"Не можем да придвижваме нашите военни контингенти някъде далеч от границите ни с НАТО, когато военната инфраструктура на НАТО се приближава до нашите граници", заяви Путин.
В отговор НАТО обяви, че действията й са отбранителни, а разположените на източния фланг на алианса сили наброяват едва 4000 военнослужещи, което е несравнимо с руските дивизии до границите на НАТО. "Освен това Русия има войници в Украйна, Грузия и Молдова, независимо от противопоставянето на властите там", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.