Съдът във Варна намали присъдата на Анита Мейзер
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2018 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът във Варна намали присъдата на Анита Мейзер

/КРОСС/ Апелативният съд във Варна измени присъдата на признатата за виновна в убийство по непредпазливост на съпруга си и за подкуп Анита Желева, по-популярна като Мейзер, съобщиха от пресслужбата на апелативна прокуратура в града.

Оттам уточняват, че в наказателно-осъдителната част присъдата на първата съдебна инстанция е била намалена на 3 години лишаване от свобода за престъплението по член 122, ал. 1 от НК. За предложения подкуп на полицейски служител – престъпление по чл. 304а от НК, апелативният съд е намалил също наказанието й на 2 години лишаване от свобода и глоба в размер на 4000 лева.

След групиране на двете наказания състав на Апелативния съд е наложил най-тежкото от двете, а именно 3 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим, като е присъединена и глобата в размер на 4000 лева.

В гражданско-осъдителната част на присъдата на Варненския окръжен съд също има изменения. Апелативният съд е намалил размера на присъденото обезщетение на майката на починалия съпруг на Анита от 150 000 лева на 100 000 лева с дължимите лихви от датата на причиненото увреждане – 14 август 2016 г., до окончателното му изплащане.

Мярката за неотклонение "домашен арест", определена от Апелативния съд, остава, допълват от пресслужбата на апелативната прокуратура.

По-рано Мейзер обжалва присъдата си от 4,5 години затвор. Пред съда през февруари тази година тя тотално смени версията си, като обяви, че изобщо не е била в дома си по време на фаталния инцидент – в нощта на 14 август 2016 г.

Обясни, че не можела повече да поема вина, без да е виновна, а досегашната версия била поддържала, защото адвокати и разследващи органи я посъветвали, че така ще получи само условна присъда.