Румен Радев: Случилото се с „Олимпик” и Търговския регистър има много по-дълбоко измерение
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2018 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Случилото се с „Олимпик” и Търговския регистър има много по-дълбоко измерение

/КРОСС/ Случилото се и с „Олимпик”, и с Търговския регистър има много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя. Това каза президентът Румен Радев по повод фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“ и кризата с Търговски регистър, предаде БГНЕС.

„Тук не става въпрос за технически отказ, за немарливост и некомпетентност на няколко държавни служители. Тук става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, за абдикация от отговорност, за криза в доверието в държавността“, заяви Румен Радев.

Според президента, в момента, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред европейските ни партньори и европейските институции за подготовка за приемане във валутно-курсовия механизъм, включващи засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, за ефективно управление на държавните предприятия, Търговският регистър се срива и всява хаос в бизнеса, а  в застраховането избухва скандал, което показва, че на практика няма надзор.

Държавният глава посочи, че в същото време се увеличава капиталът на Държавната консолидационна компания с 500 млн. лева за ремонт на язовири по абсолютно непрозрачен начин. „В тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън? Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България – и за Шенген, и за Еврозоната“, коментира Румен Радев. „Трябва да се работи за доверие. Това означава много“, подчерта още държавният глава.