Търговци на зърно отиват на съд, укрили данъци в особенно големи размери
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2018 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търговци на зърно отиват на съд, укрили данъци в особенно големи размери

/КРОСС/ Трима варненци отива на съд за укриване на данъци в особено големи размери и подаване на фалшиви декларации в НАП и приспадане на ДДС при изкупуване на зърно. За всеки от подсъдимите укритите данъчни задължения са различни, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

За Кирил Ж. те са в размер на 826 577 лева, като престъплението е извършено два и повече пъти. При него дължимото към държавния бюджет е в размер на 281 909 лева, а за подсъдимия Теодор, който действал като пълномощник на фирмата на брат си в изкупуване на зърно – сумата е в размер на близо 104 000 лева.

И тримата подсъдими се занимавали с изкупуване на зърно от нерегистрирани по ДДС земеделски производители. Фирмата на брата на Теодор, на която той бил пълномощник, била сред доставчиците на зърно за един от най-големите световни търговци на зърно в света.

Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, първоначално издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали различни пунктове за товарене и различни изпращачи на регистрирани по ДДС търговци с цел теглене на ДДС.

Красен и Кирил ще отговарят пред съда и за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност, а именно укрити данъчни задължения и неправомерно теглен ДДС.

Сумите са теглени от две банки чрез подставени лица, а дружествата, чрез които се изкупувало зърно в престъпната схема, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора, някой от които дори с наложени ограничителни мерки.

На 15 октомври 2012 г. на паркинга на ресторант "Старо село“ във Варна е спрян от полицейски служители автомобил "Фолксваген". Освен водача в автомобила пътувал и подсъдимият Красен. При претърсването на автомобила и обиска на подсъдимия са намерени и иззети 575 425 лв., екземпляри от платежните нареждания за извършени същия ден банкови транзакции и разписки за извършени тегления в брой, печати и фактури на някои от използваните в схемата търговски дружества, номера на банкови сметки на търговски дружества, адреси и кодове за достъп до електронната поща на различни търговски дружества и др.

Недалеч от този автомобил е задържан и втори - "Ауди А8", в който пътувал свидетел по настоящото дело. В него са намерени и иззети 34 220 лв. в пачки с инициали на банка, в която били извършвани плащанията, тегленията и нарежданията на парите.

Предстои делото срещу тримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.