Модерен софтуер за измерване на костната плътност инсталираха в горнооряховската болница
Секция: Здраве
26 Август 2018 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Модерен софтуер за измерване на костната плътност инсталираха в горнооряховската болница

/КРОСС/ В Северна България вече има две болници, които измерват костната плътност с помощта на модерен скенер и прецизен софтуер. Най-скоро въведен е софтуера в горнооряховската болница, информира Дарик радио.

Към компютърния томограф в Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Свети Иван Рилски" - Горна оряховица, е инсталиран модерен софтуер за остеоденситометрия. Остеоденситометрия е медицинския термин за измерване на костната плътност. Така всеки, който се е подложил на изследване на костната плътност, ще може да разчита на прецизни резултати.

„Този метод дава далеч по-бързи и точни резултати. Облъчването при него е също много малко - колкото при обикновена рентгенова снимка", коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.

Седмица преди да бъде инсталиран софтуера, лекарите са били обучени как да си служат с него. Откакто е пуснат в действие (преди около 4 дни) са се прегледали повече от 15 човека. Отделно има и много записани, които чакат своя ред.

Доктор Дачева обясни, че всеки, който е преминал изследването ще получи резултатите на диск или на хартиен носител. За да се проследява състоянието на всеки един пациент ще бъде създадена и картотека, в която ще се пазят резултатите от предишни изследвания.

Факт е, че има нужда от точно изследване на костната плътност, тъй като остеопорозата е третото по разпространение смъртоносно заболяване в света. Първите две места са за заболявания, свързани със сърцето и кръвоносните съдове, артерии и т.н. (в това число и високото кръвно), както и онкологичните заболявания. Нищо чудно след време остеопорозата да се предвижи напред, и да заеме едно от челните места. Това ще се случи, заради застаряването на населението и увеличената продължителност на живота.
Разходите за лечение на това заболяване са огромни

Затова превенцията на остеопорозата е от значение, както и навременното „хващане" на болестта.

Тихата епидемия, както наричат остеопорозата, ще лиши от мобилност много хора в следващите няколко десетилетия. И не само това - тя ще бъде и причина за тяхната смърт, ако не се открие навреме, не се лекува, или не се изпълнява превенция.

Възрастните хора са най-застрашени. С напредването на възрастта, и с появата на остеопорозата, костите изтъняват и започват да се чупят. Най-често, в случай на травма, се чупи шийката на бедрената кост. Пострадалите не могат да се движат, залежават се и по този начин се развиват, свързани със залежаването, неприятни заболявания.

Повече от 80% от случаите на пациенти с остеопороза, и последвало залежаване, загиват. Рисковите фактори за промени в костната плътност са най- вече: старческата възраст и състоянието след менопауза. Остеопорозата е заплаха и за хора с определени ендокринни заболявания. Такива са диабет, Базедова болест, левкози, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, ревматоиден артрит. Някои медикаменти също променят костната плътност. Продължителното лечение с кортикостероиди и тиреоидни хормони трявба да бъде съпроводено с редовно изследване на костната плътност. Определено значение, и при това заболяване, играе наследствеността. От остеопороза са заплашени най-вече жени с грацилно телосложение с фина костна структура.