Президентите на Русия, Турция и Иран се срещат заради конфликта в Сирия
Секция: СВЯТ
27 Август 2018 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентите на Русия, Турция и Иран се срещат заради конфликта в Сирия

/КРОСС/ Президентите на Иран, Русия и Турция ще се срещнат на 7 септември в Иран - трета такава среща на върха, за да търсят начини да се сложи край на конфликта в Сирия, съобщи днес турската държавна телевизия ,цитирана от АФП.

Президентът Реджеп Ердоган ще пътува до Иран за разговори с колегите си Владимир Путин и Хасан Рохани, обяви телевизия „Хабер". Частната турска Ен Ти Ви добави, че срещата ще е в северния ирански град Табриз.

Първата среща между тримата президенти бе в Сочи, Русия, през ноември миналата година, а втората - през април тази година в турската столица Анкара.

Ердоган намекна неотдавна, че на 7 септември планира среща за Сирия в Истанбул с Путин, но и с президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. На медийни съобщения в последните седмици показаха, че среща в този формат става все по-малко вероятна и ще бъде заменена от среща на върха между Иран, Русия и Турция.

Междувременно ирански медии съобщиха, че военните министри на Иран и Сирия са подписали споразумение за военно сътрудничество и възстановяване на страната.

Това станало при визитата на иранския министър на отбраната Амир Хатами в Дамаск. Във втория ден от посещението той имал „подробни преговори" със сирийския си колега Али Абдуллах Аюб и сирийския президент Башар Асад, съобщи агенция Тасим.

Според нея „споразумението за военно-техническо сътрудничество" осигурявало продължително присъствие и участие на Иран в дейности в Сирия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС