Активите на банките надхвърлиха 100 млрд. лева
Секция: ИКОНОМИКА
27 Август 2018 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Активите на банките надхвърлиха 100 млрд. лева

/КРОСС/ Активите на българските банки надхвърлят 100 млрд. лева към края на юни 2018 година. Това сочат официалните данни на БНБ, публикувани в началото на седмицата. Увеличението е със 7,7% на годишна база.

Има ли пряка връзка между увеличаването на активите на банковата система и още по-голямото стабилизиране на банковата система? Теоретично не, коментира пред телевизия Европа финансистът от БАН доц. Григор Сарийски.

Все пак в България активите на банките са съизмерими с размера на БВП, от което може да се направи извод, че системата е сравнително стабилна, посочи експертът.

Иначе за по-добрите резултати на банките допринася основно немалкият ръст на кредитирането. Размерът на брутните кредити и аванси се увеличава с 6,5 млрд лева, като достига нива от 84,7 млрд., като това е ръст от 8,3%.

Скоро ще се разбере дали банковата ни система е стабилна, посочи Сарийски. Това ще стане при предстоящите стрес тестове, на които ще бъдат подложени банковите ни институции. Те са задължителна стъпка преди влизането в т.нар. "чакалня" на еврозоната - банковият механизъм ERMII, към която страната ни се стреми.