Китай третира исляма като "душевна болест"
Секция: СВЯТ
30 Август 2018 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай третира исляма като "душевна болест" 1 милион мюсюлмани са затворени в лагери

/КРОСС/ По данни на САЩ и ООН към днешна дата Китай е интернирал 1 милион мюсюлмани в "обучителни лагери", пише The Аtlantic.

Задържаните са били карани да ядат свинско и да пият алкохол. В случай на отказ следвали мъчения, а освен това се учели наизуст комунистически песни, възхваляващи ръководството на страната, разкрива предишно разследване на в. "Индипендънт".

Преследванията са насочени предимно към етноса на уйгурите, живеещ в западната провинция Синдзян. Недоволството спрямо китайската власт там е силно, като често се случват нападения с ножове спрямо представителите на държавната администрация и силовите органи.
Част от по-младите уйгури дори се се радикализирали и били на страната на Ислямска държава в Сирия.

Вестник The Wall Street Journal нарича затварянето на 1 милион мюсюлмани в лагери "най-голямото масово затваряне на малцинствена група в съвременната история".Китайската комунистическа партия обаче е нарекла религиозните вярвания на мюсюлманите "патология" и "болест".

"Винаги има риск болестта да се прояви във всеки един момент, нанасяйки сериозна вреда на обществото. Именно затова трябва да третираме този вирус в обучителна болница - за да изчистим вируса от умовете на заразените и да възстановим нормалното им мислене. Отказът от третирането на заразата на религиозен екстремизъм и терористичната идеология е като отказът от третирането на опасна инфекция или като приемането на токсични наркотици", заявява Китайската комунистическа партия относно затварянията.

По думите на функционерите след завръщането си от "болница", мюсюлманите трябвало да продължат "оздравителния си процес" с четене на подходящата литература, която да им "изгради имунна система".