Отново хаос на Централната автогара заради спряната линия София – Пловдив на "Витоша експрес"
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Август 2018 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отново хаос на Централната автогара заради спряната линия София – Пловдив на "Витоша експрес"

/КРОСС/ И тази сутрин десетки пътници останаха без превоз на столичната Централна автогара, след като вчера стотици хора, закупили билети за превоз от фирма "Витоша експрес" по направление София - Пловдив, бяха принудени да търсят алтернативни варианти за придвижване. Хората са имали закупен билет за линията, която фирмата вече не обслужва. Причината е прекратеният на 29 юли договор на фирмата със Столичната община eдностранно, с едномесечно предизвестие.

Управителят на "Витоша експрес" Тихомир Асенов не вижда извършени нарушения на договора за превоз на пътници от София до Пловдив. За Асенов е необяснимо защо е било нужно "да се правят такива показни акции, да се пращат екипи на ДАИ на двете автогари - в София и в Пловдив, да се съставят актове". Управителят твърди още, че от фирмата са изразили готовност да превозват пътниците в тази ситуация, за да не се получава "социално напрежение" и няколкостотин души да останат без транспорт.

Асенов смята, че договорът с неговата фирма е прекратен, за да влезе нова компания по маршрута София-Пловдив:

"Може би се цели да се допусне отново грешка в Столична община - да не се спазят сроковете по последната процедура, да се създаде напрежение и да се търси някакъв друг вариант, по който няма да се предложи договор на първия класиран, на втория класиран и т.н" - каза директорът на "Витоша експрес" Тихомир Асенов.

Иван Николов, който оглавява дирекция "Транспорт" в Столичната община, обясни в предаването "Преди всички" на БНР, че Столичната община е прекратила договора заради констатирано системно неизпълнение на поетите от фирмата задължения и конкретно заради неспазването на договорената продажна цена за билет. Превозвачът е трябвало да продава билета за седем лева, а е правил това на по-висока цена.

Общината е избрала нова фирма по линията София-Пловдив, но не е сключила договор, защото не са предоставени всички документи.Това обясни Иван Николов от транспортната дирекция в Столична община:

"Законовият срок изтича на 15 септември да се сключи този договор. Ако той не предостави тези документи в законовия срок, възложителят в лицето на Столична община може да покани следващия класиран участник".