Huawei пуска първия 7nm чипсет на пазара: Kirin 980.
Секция: Технологии
31 Август 2018 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei пуска първия 7nm чипсет на пазара: Kirin 980.

/КРОСС/ По време на протичащото в момента световно изложение за потребителска електроника IFA изпълнителният директор на Huawei Consumer Business Group, Ричард Ю, изнесе презентация, озаглавена „Ултимативната сила на мобилния изкуствен интелект". С нея той представи на света Kirin 980 - нова едночипова система, която ще изведе на още по-високо ниво развитието на мобилния изкуствен интелект. Kirin 980 е първият чипсет, произведен по 7-нанометровия процес на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturer Company (TSMC), и съчетава най-добрите в класа си работа, ефикасност, функции за свързаност и изчислителната мощност на новия Dual NPU AI.
„Миналата година с Kirin 970 показахме на света потенциала на изкуствения интелект, работещ в самото устройство. Сега показваме система, която не само притежава изкуствен интелект със забележителни характеристики, но и осигурява на потребителите невиждана досега сурова производителност" сподели Ричард Ю. „Оборудван с изцяло нови CPU, GPU и Dual NPU, Kirin 980 е мощен двигател на следващото поколение от приложения, изискващи невиждана досега производителност".
Пълно превъзходство
Високотехнологичния 7nm процес на TSMC позволява на Kirin 980 да помести 6,9 милиарда транзистора в едва 1cm2, което е 1,6 пъти повече в сравнение с предишното поколение. Сравнен с предишния 10nm процес, новият 7nm процес осигурява 20% по-висока производителност и 40% по-висока енергийна ефективност на чипа.
Kirin 980 е също така първата SoC,(system on chip) система, снабдена с ядра Cortex-A76, които са със 75% по-мощни и с 58% по-ефикасни в сравнение с тези от предходното поколение. В 8-ядрената конфигурация на Kirin 980 има две високопроизводителни Cortex-A76 ядра, две високо ефикасни Cortex-A76 ядра и четири екстремно ефикасни Cortex-A55 ядра. За да извлече максимума от тази конфигурация, Huawei разработи иновативна Kirin CPU подсистема с Flex-Scheduling технология, която гъвкаво разпределя съответните процеси към най-подходящите за изпълнението им ядра. Това решение насочва най-интензивното натоварване към по-големите и производителни ядра, за да се осигури постоянна производителност, а ултра ефективните ядра се грижат за ежедневните, по-леки дейности, залагайки на екстремна енергийна ефективност. По-високата скорост на работа на Kirin 980 в сравнение с неговия предшественик позволява по-бързо зареждане на приложенията, по-удобен мултитаскинг и цялостно по-плавно потребителско изживяване.
Графиката във видеогрите, в това число и мобилните, се разви неимоверно през последните години. За да отговори на тази тенденция, Huawei интегрира в Kirin 980 специален графичен процесор Mali-G76 GPU, който ще посрещне нуждите и на най-запалените геймъри. Той предлага 46% по-добра графична мощност и 178% по-висока енергийна ефективност в сравнение с предходното поколение графичен процесор. Mali-G76 работи още с иновативна технология, позволяваща на изкуствения интелект да изчисли доколко съответната игра натоварва системата и да разпредели работния обем равномерно, за да може играта да продължи да върви гладко.
Първият „двоен мозък" в индустрията
Най-новата Kirin система поставя началото на нова епоха в развитието на работещия в устройството изкуствен интелект. Dual NPU aрхитектурата на Kirin 980, представляваща архитектура на двойна невронна мрежа, предлага изкуствен интелект с по-високи процесорна мощ и интелигентност. Синергията между двете невронни мрежи осигурява Dual NPU система за разпознаване на изображения, която е значително по-мощна от простата сума на работата на двете поотделно. Kirin 980 може да разпознава 4500 изображения в минута, което е 120% повече в сравнение с Kirin 970 - още едно нагледно доказателство за лидерската позиция на Huawei в областта на работещия в устройството изкуствен интелект. Освен това Kirin 980 работи и с познати фреймуърк системи като Caffee, Tensorflow и Tensorflow Lite, осигурявайки набор от инструменти за по-лесната разработка на On-Device AI, което позволява на разработчиците да усвоят по-лесно изчислителната мощност на Dual NPU.
Превъзходен ISP
В търсене на най-добрата технология за мобилна фотография Huawei инсталира своята ISP технология от четвърто поколение в новия Kirin 980. Освен 46% процента по-бърз пренос на данни в сравнение със своя предшественик, тя предоставя и по-гладко функциониране на многокамерна конфигурация, както и нова HDR технология за възпроизвеждане на цветове, която може да регулира контраста в различни части на една снимка. Освен всичко това Kirin 980 притежава и Multi-pass технология, която позволява премахването на определени обекти (артефакти) от една снимка, без това да навреди на качеството на изображението - технология, която е много полезна при заснемането и обработката на снимки при слабо осветление. Още една нова характеристика на ISP е подобреното проследяване на движение. Когато фотографът се опита да заснеме движещ се обект, ISP разпознава обекта с 97,4 % процента точност, правейки възможно за всеки да улавя дори най-непредсказуемите и неочаквани моменти.
Възходът на видеоцентричните социални мрежи доведе до повишено търсене и развитие на технологии за видеообработка. Kirin 980 е крачка напред и в тази насока, позволявайки на камерата да снима с 33% по-малко закъснение.
Свързаност от световна класа
За да подобри изживяването на потребителите, използващи Kirin 980, Huawei прибави и първата по рода си система, поддържаща LTE Cat.21, чиято максимална скорост на сваляне достига 1,4 Gbps. В допълнение, Kirin 980 поддържа carrier aggregation технологиите дори в различни честотни спектри, така че потребителите могат да се наслаждават на тази висока скорост независимо къде се намират и в мрежата на кой мобилен оператор са.