Путин осъди убийството на лидера на опълченците Захарченко
Секция: Русия
01 Септември 2018 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин осъди убийството на лидера на опълченците Захарченко

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин осъди убийството на лидера на опълченците в украинската Донецка област Александър Захарченко, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В изявление, разпространено от Кремъл, Путин определи убийството като подъл акт, целящ да дестабилизира крехкия мир в региона. Руският президент поднесе съболезнования на семейството на Захарченко.

За разлика от руското министерство на външните работи и депутати, Путин обаче не обвини Украйна за убийството, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на МВнР Мария Захарова каза по-рано, че "има основание да се предполага, че зад убийството стои режима в Киев".

Следственият комитет на Руската федерация обяви, че е започнал разследване за "международен тероризъм" във връзка с покушението срещу Захарченко, предаде ТАСС, като се позова на неговата говорителка Светлана Петренко.

Според Петренко при експлозията в ресторант в Донецк днес, при която загина ръководителят на провъзгласената Донецка народна република (ДНР), са били ранени още двама души - "министърът" на приходите и таксите на т. нар. ДНР Александър Тимофеев и неизвестно момиче.

Захарченко не е единственият убит при взрива, предаде обаче украинската държавна информационна агенция Укринформ, цитирайки Службата за сигурност на Украйна, предаде ДПА. Укринформ не даде подробности.


Целта на убийството на Александър Захарченко е да бъде провален мирният процес в Югоизточна Украйна и изпълнението на Минските споразумения, коментира руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС. То предупреди за заплаха от дестабилизиране на ситуацията в региона.

Русия призовава украинските власти да се откажат от използването на терористични методи за решаване на вътрешните проблеми на страната, се казва в изявлението.

Руското външно министерство изрази надежда "отговорните украински политици да намерят сили да спрат "партията на войната" (в Киев) и да не допуснат ескалиране на конфронтацията в Донбас".

За временен ръководител на провъзгласената в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) съгласно нейната "конституция" бе избран "вицепремиерът" Дмитрий Трапезников, предаде ТАСС.

"Конституцията" на ДНР предвижда именно "вицепремиерът" на "републиката" да бъде неин временен ръководител в случай на предсрочно прекратяване на правомощията на лидера.

Дмитрий Трапезников е роден през 1981 г. в Съветския съюз, в град Краснодар, сега в Южна Русия. На следващата година семейството му се премества в Донецк, посочва ТАСС.

Трапезников има три висши образования - в областта на промишленото и гражданското строителство, по икономика и по право. Той е бил мениджър във футболния отбор Шахтьор (Донецк), заемал е ръководни постове в големи бизнес структури, а в периода 2010-2012 г. е бил заместник-председател на съвета на Петровски район в Донецк, сочи още справката на ТАСС.

Агенцията отбелязва, че "след преврата в Украйна през 2014 г." (Трапезников) подкрепя движението за свобода на Донбас и се включва в опълчението". Оттогава заема редица постове в управлението на т. нар. ДНР.