Биткойн маниаци пазят паролите си чрез ДНК
Секция: Технологии
01 Септември 2018 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Биткойн маниаци пазят паролите си чрез ДНК

/КРОСС/ Манията по криптовалутите се поохлади през тази година, но далеч не е затихнала. Виртуалните пари и особено Bitcoin продължават да държат високи цени и са все така любим обект на хакерите. Затова някои биткойн маниаци предприемат нови мерки да защитят виртуалните си активи - чрез съхранението на паролите си в синтетична ДНК, съобщава онлайн изданието CNET.
Това е възможно чрез услуга на компанията Carverr. Тя използва досегашните познания и възможности на учените да съхраняват информация в ДНК. Услугата е доста скъпа и струва 1000 долара, но вече има 28 клиенти, а компанията преговаря и банки и други финансови институции, които да я предлагат на клиентите си на по-достъпна цена.
"ДНК е единственото нещо, което няма да бъде изместено. За мен това е като пенсионен фонд, в който можеш да отделиш някои от активите си и да ги пазиш за много, много дълго време", коментира Вишаал Хуиан, съосновател на компанията.

Процедурата е сравнително семпла на хартия. Компанията генерира синтетична ДНК на базата на избрана парола. ДНК е малко по-различна от бинарния език на компютрите и вместо нула и единица, разполага с 4 букви - A, T, C и G. Компанията е създала бинарен еквивалент на всяка от тези букви.

Чрез специална машина, паролата на клиента се конвертира от дигиталния си оригинал в синтетична ДНК. След това тя се съхранява в малка епруветка, която се дава на клиента. Чрез машина за ДНК секвенция, паролата може да се разкодира до бинарния си код.

Разбира се, идеята тук не е всеки ден човек да прави тази процедура, за да влиза в профила си. Целта на услугата е дългосрочно съхранение на информация, която клиентът иска да запази с години.Carver казва, че процесът е доста сигурен и прави хакването на паролите много трудно. Тя не се нуждае от оригинала на паролата. Клиентът може да ѝ даде криптираната ѝ версия. След това хакерът трябва да разгадае какви бинарни еквиваленти компанията е избрала за буквите на ДНК. Цялата комуникация между компанията и клиента също е криптирана за допълнителен слой защита.

Накрая клиентът получава по пощата 5 копия на синтетичната ДНК с неговата парола. Има и инструкции за правилното ѝ съхранение, за да издържи максимално дълго време. Компанията работи и по още начини, за да направи "паролите" по-устойчиви и дори да може да предоставя резервни копия в бъдеще.

В момента записването на данни в ДНК е сложен и скъп процес. Той струва около 7000 долара за 2МВ данни и още 2000 долара, за да могат данните да бъдат прочетени. Технологията обаче тепърва ще се развива и процесът ще става по-евтин.

За някои учени и компании ДНК е неизбежна алтернатива на сегашните методи за съхранение на данни. Човечеството ще генерира все повече и повече информация, като според проучване на британски учени, през 2040 г. няма да има достатъчно твърди дискове, които да съхраняват цялата тази информация. Магнитните ленти са предпочитана алтернатива, която е и по-евтина, но не достатъчно бърза.