Инфлацията е еврозоната спадна до 2% през август
Секция: ИКОНОМИКА
01 Септември 2018 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инфлацията е еврозоната спадна до 2% през август

/КРОСС/ Инфлацията в еврозоната спадна до 2% през август, показват данните, тъй като високите цени на петрола леко се понижиха.

Евростат посочва, че потребителските цени в блока на единната валута от 19 държави са по-ниски от регистрираните 2,1% през юли, като инфлацията остава според целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) близо до или по-ниска от 2,0%.

Индексът на потребителските цени е в съответствие с прогнозите и потвърждава очакванията, че мащабната стимулираща програма на ЕЦБ за цените в еврозоната ще приключи през декември.

Евростат заяви също, че безработицата в еврозоната остава стабилна през юли с 8,2%, най-ниска от ноември 2008 г. и по-ранните етапи на финансовата криза. Безработицата в 28-те държави-членки на Европейския съюз е спаднала до 6,8%. Безработицата в региона спада постоянно, като през септември 2016 г. тя падна под символичния праг от 10,0%.

Въпреки това, тя все още е по-висока от нивото преди глобалната финансова криза, когато достигна 7.5%. Сред 19-те страни с единна валута, най-ниските нива на безработица през юли бяха регистрирани в Германия от 3,4%, според Евростат.

Най-висок е процентът в Гърция, която току-що излезе от болезнената си програма за спасяване, от 19,5% през май, според последните налични данни. Това е рязък спад от 20,0% само месец преди това.