Европа се сбогува с дизеловите автомобили
Секция: Автомобили
02 Септември 2018 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа се сбогува с дизеловите автомобили

/КРОСС/ Британското издание Autocar изчисли кои световни производители са престанали да продават дизелови версии на свои модели на европейския пазар. Мерките, предприети от различните правителства, вече дават резултати и това си личи от действията на по-голяма част от компаниите.

Например, Fiat обнови своя компактен ван 500X, като замени дизела с 3-цилиндров мотор. Това е част от стратегията на концерна FCA, която предвижда пълен отказ от тежкото гориво през 2022 г. Изключение прави търговската техника, пише "Аутомедия".

Новото поколение на Honda CR-V на свой ред за първи път ще се предлага със 7 места и с хибридно задвижване, и както изглежда - никога повече няма да получи дизелови версии. Друга японска компания - Mitsubishi, също залага на хибридите, а от гамата отпадат дизеловите ASX и Outlander.

При Toyota положението е подобно - дизелите остават само за големите всъдеходи, докато завърналият се на европейския пазар седан Camry, както Verso и RAV 4, ще се предлагат само в бензинови и хибридни версии. Subaru също се отказа от дизелите, а Suzuki спира продажбите на Vitara и SX4 с добавка DDiS към имената. И тук трендът е ясен.

Производителят на спортни коли Porsche също обяви, че се отказва от дизеловите варианти на кросоувърите Macan и Panamera, докато за новия Cayenne версия с такова гориво не се предвижда изобщо. Затова пък хибридните на немската марка се продават отлично.