Тайфуна „Джеби” удари Япония: Един човек е загинал, десетки са ранени
Секция: СВЯТ
04 Септември 2018 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайфуна „Джеби” удари Япония: Един човек е загинал, десетки са ранени

/КРОСС/ Един човек загина, а десетки бяха ранени, след като мощният тайфун „Джеби” връхлетя Западна Япония, предадe NHK TV.

„Джеби” е най-силната буря, преминавала през Япония за последните 25 години. Тя донесе със себе си проливни дъждове и бурни ветрове.

Един човек загина в западния град Хигашоми, след като бе погребан под рухнал под напора на вятъра склад. Според японски медии ранените са 76.

Танкер пък удари мост, свързващ международното летище Кансаи край Осака и град Идзумисано. Корабът е бил на котва в залива на Осака, но е бил повлечен от бурята към моста. На самото международно летище бяха наводнени пистата и подземният етаж на терминала.

Заради 21-ия тайфун от тазгодишния сезон на ураганите в Япония бяха отменени близо 800 полета. Бяха спрени и много високоскоростни влакове, в това число и влакът стрела между Токио и гарата Шин-Осака.

Тайфунът „Джеби” връхлетя крайбрежието по обед местно време (3 ч. по Гринуич) около южната част на префектура Токушима, на около 600 километра югозападно от Токио. В 16 ч. местно време окото на бурята беше на около 30 километра от Фукуи и се насочваше на север-североизток със скорост 65 километра в час, с постоянни ветрове със скорост 126 километра в час и с пориви, достигащи 180 километра в час.

Властите предупредиха, че стихията може да предизвика катастрофални свлачища и наводнения.