Google Chrome стана на 10
Секция: Технологии
04 Септември 2018 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google Chrome стана на 10

/КРОСС/ За първи път браузърът Chrome, който вчера стана на 10 години, превиши 65% дял на световния пазар, съгласно актуалните данни на NetMarketShare - услуга, която изследва активността на 160 милиони уникални потребители, преглеждащи над 40 хиляди сайта.

През август от Chrome са влизали в интернет 65,2% от потребителите на настолни компютри и ноутбуци, спрямо 64,7% година по-рано. Същевременно делът на Internet Explorer, който заема второ място, падна под 11%.

В тройката на най-популярните браузъри в света влиза Firefox на Mozilla с резултат почти 10%. След него с 4,3% се нарежда Microsoft Edge, който се разпространява като браузър по подразбиране в Windows 10.

По данни на услугата StatCounter, която следи посещенията в повече от 15 млрд. уеб страници в 3 милиона сайта, делът на Chrome при персоналните компютри е 67,6% към края на август.

За разлика от NetMarketShare, данните на конкурентната услуга StatCounter отреждат второ място при браузърите за Mozilla Firefox с дял от 11% и трето място за Internet Explorer с дял от 7%.