133 години от Съединението на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Септември 2018 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
133 години от Съединението на България

/КРОСС/ Днес честваме 133-та годишнина от Съединението на България и за 26-ти път празника на Пловдив.

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия в града под тепетата по традиция започват в 9:30 ч., когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение”, който тръгва от площада на град Съединение.

Награждаването на победителите е в 12:00 ч., на мястото на финала.

В 10 ч. в Катедрален храм „Света Богородица” ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. Държавният глава Румен Радев ще присъства днес в Пловдив на честванията на годишнината от Съединението. От 20:30 ч. президентът ще участва в тържествената церемония на площад „Съединение”, а в 21:00 ч. ще произнесе слово.

Празненства ще има и в София. От 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” 81 ще се проведе тържествено честване на 133-та годишнина от Съединението.

Организатор на събитието е Столична община. В програмата ще участват Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.