България стартира участието си в новия турнир на УЕФА Лига на нациите
Секция: СПОРТ
06 Септември 2018 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България стартира участието си в новия турнир на УЕФА Лига на нациите

/КРОСС/ България стартира участието си в новосъздадения от УЕФА турнир Лига на нациите. Макар и даваща изключителна възможност за участие на Евро 2020, въпросната надпревара сякаш не се приема с особен интерес у нас. За пореден път "лъвовете" на Петър Хубчев останаха в миманса, бидейки изместени от новини около грандовете Лудогоец, ЦСКА и Левски.

Задаващото се гостуване на Словения обаче може да бъде отправна точка за едно ново, по-добро "лъвско" начало. Стъпка напред към реанимирането на държавния тим и възвръщането на неговото приоритетно място в сърцата на българския запалянко.

Довечера съставът ни няма да има много общо с този от последните мачове срещу Босна и Херцеговина и Казахстан през март. Някои от играчите са контузени, други са без отбори, а трети са в слаба форма и не получиха повиквателни. Това пък ще даде шанс на тези, които хванаха окото на Хубчев от началото на сезона, да се докажат.

На вратата със сигурност ще е Пламен Илиев, а в отсъствието на Антон Недялков най-вероятно четиримата в защита ще са Страхил Попов, Николай Бодуров, Божидар Чорбаджийски и Васил Божиков. Не е изключено и Божиков да действа в центъра на отбраната вместо Чорбаджийски, а ляв бек да е Иван Горанов. Двойка вътрешни халфове ще са Георги Костадинов и Симеон Славчев, а малко пред тях ще играе Галин Иванов. Ивелин Попов ще води атаката, подкрепян по фланговете от Кирил Десподов и Тодор Неделев.

Словенците имат немалко кадрови проблеми. Големият липсващ в техния състав ще е Ян Облак. Вратарят на Атлетико Мадрид отказа повиквателната с мотива, че го мъчат болки в рамото, но това не му попречи да играе за "дюшекчиите" през уикенда. Травма остави извън сметките на селекционера Томаж Кавчич и основния халф Йосип Иличич. Домакините ще разчитат най-вече на Кевин Кампъл и Ясмин Куртич в средата на терена, както и на лявото крило Бенямин Вербич, който прави силни мачове за Динамо (Киев). Титуляр за Словения се очаква да е и бившият нападател на Лудогорец Роман Безяк. Той ще действа по десния фланг на атаката, а изнесен напред ще е Тим Матавж.

Статистиката сочи, че словенците никога не са вкарвали гол на "трикольорите". Двата тима бяха в една група в квалификациите за Евро 2008, когато нашите спечелиха с 3:0 в София и с 2:0 в Целье.

Главен съдия на срещата е италианецът Давиде Маса, с помощници Филипо Мели и Алберто Тегони. Допълнителни асистент арбитри са Паоло Валери и Микеле Фабри. Четвърти рефер е Алесандро Констанцо.