Изкуствения интелект зад волана: Tesla спаси човек (видео)
Секция: Автомобили
06 Септември 2018 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствения интелект зад волана: Tesla спаси човек (видео)

/КРОСС/ Изкуственият интелект, с който са оборудвани електромобилите на Tesla, често бе критикуван в медиите за грешките, които допуска. Оказва се обаче, че системата Autopilot наистина може да измъкне автомобила и неговия водач от опасна ситуация и по този начин дори да спаси човешки живот, пише Automedia.

На един от каналите в YouTube, посветен на автомобилите Tesla, се появи именно такова видео. В него собственик на Tesla Model 3 разказва за пътен инцидент, като показва и видеозапис от него. Ясно се вижда, как електромобилът се движи по прав участък на пътя, когато е засечен от Toyota Yaris. Малката японска кола се вмъква между два автомобила, като според водача на Tesla-та, само бързите действия на електронната система предотвратяват катастрофа.

Студиото Crash Animation Studios се е заинтересувало от случая и пусна в интернет собствено видео, в което с помощта на компютърна графика анализира инцидента. Според анализаторите от студиото, Model 3 се движи със 100 км/ч, а скоростта на Toyota Yaris е около 130 км/ч.

Твърди се, че в тази ситуация инцидентът е избегнат само заради автопилота на електромобила. Електронната система реагира за 0,4 секунди и успява да осигури разстояние между двете коли от половин метър. В случая човек би реагирал най-малко за секунда, което със сигурност ще доведе до катастрофа. А при тази висока скорост последствията от може да бъдат фатални.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=95&v=9cFJI6Qf9GA