Румен Радев: Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване
Секция: ПОЛИТИКА
07 Септември 2018 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване

/КРОСС/ Нека всеки празник бъде повод да видим себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-добрата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885 г.“ Това заяви държавният глава Румен Радев в изказването си на церемонията в град Пловдив по случай отбелязването на 133 години от Съединението на България.

Президентът припомни, че на седмата година от свободата, през септември 1885-та българите вземат съдбата си в свои ръце и не ги спират нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили, за да осъществят своята цел: Съединението.

Днес сме тук да почетем това велико изцяло българско дело. Събираме се година след година на славните дати да поменем героите и да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще“, подчерта държавният глава и попита какво остава днес от духа на Съединението?

                              

Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България „тази държава“, а мнозина я напускат? Българският ХХ век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване“, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че за героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. „Този зрял дух възроди България. Този зрял дух трябва да води и нашите стъпки, но днес остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас“, категоричен беше президентът.

Румен Радев припомни също така, че през последните години някои побързаха да обявят държавите и нациите за отживелица в глобалния свят и се  пренаписваше историята. „Но махалото днес отива в обратната посока. Народите все повече се обръщат към себе си и безродността вече не е модерна. Този процес има своите скрити рискове. За да не скочим от националнихилизма в агресивния национализъм и ксенофобията, трябва да се обърнем към нашата история, към просветления патриотизъм на възрожденците“, подчерта още в изказването си на церемонията в Пловдив президентът Румен Радев.

По думите на държавния глава зрелият патриотизъм не говори високо, а мъдро. Не отрича света, а го приема без комплекси с ясна убеденост и увереност в собствената си стойност. Не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята, а твори достойното настояще.